Alpenverein OEAV.CZ Dovolená ohleduplná k přírodě

Dovolená ohleduplná k přírodě

Švýcarská příroda je hlavním lákadlem pro návštěvníky této země. Její rozmanitost na malé ploše je opravdu jedinečná. Od ledovců k palmám je to doslova jen pár hodin. Z jednoho místa vidíte současně na nejvyšší vrchol – Dufourspitze (4.634 m n. m.) i nejnižší bod ve výšce 193 m n. m. u jezera Lago Maggiore. Švýcaři si svou přírodu považují a také dlouhodobě vědomě ochraňují. Jejich forma ochrany ale obvykle neznamená restrikce vůči návštěvníkům, člověk může prakticky všude, ve vyšších polohách je možné i spát ve volné přírodě. Národní park je tu jen jediný, a to v kantonu Graubünden.

Alpenverein OEAV.CZ Dovolená ohleduplná k přírodě

Vydejte se například do Dolního Engadinu, údolí řeky Inn. Celá tato oblast se může po právu pyšnit označením jako jedna z nejvíce ohleduplných k přírodě. Nikdy sem neproudily davy turistů a asijským skupinám zůstala zatím zcela utajená. Její krásy si tak vychutnávají hlavně sami Švýcaři a ti, kteří si neporušené omračující přírody umějí vážit. Nejlépe si zdejší půvaby vychutnáte při pěších výletech, vícedenních přechodech nebo ze sedla kola. Vyzkoušejte například dálkovou trasu Via Engiadina nebo alespoň některé její etapy. Do svého programu můžete zahrnout i putování Národním parkem. Můžeme doporučit přechody mezi Val S-charl a Val Müstair nebo z Val Sinestra do Samnaun. Oblíbený je také výstup na Piz Lischana do výšky 3.105 m n. m. Turisté z České republiky ocení ještě přívětivou dojezdovou vzdálenost, cca 6 hodin i možnost vydat se sem nočním vlakem z Prahy. Ke zdejšímu přírodnímu bohatství patří také minerální prameny. V centru celé oblasti, v malebném městečku Scuol, tak můžete po výšlapu relaxovat v lázních Bogn Engiadina a z venkovních bazénů se kochat okolními horami, které jste právě zdolali.

Alpenverein OEAV.CZ Dovolená ohleduplná k přírodě

O trvale udržitelný rozvoj dbají i švýcarská města, která si říkají butiková. Pravdou je, že i to největší Curych má pouhých 400.000 obyvatel. Poznávaní měst tady není stresem ze studia dopravního systému a propletenců podzemních drah jako v evropských metropolích. Metro je tu ostatně jen jediné, a to v Lausanne, kde by mu ale lépe slušelo označení pozemní lanovka, protože překonává především velké výškové rozdíly ve městě. Švýcarská města si snadno projdete pěšky nebo si cestu případně doplníte plavbou po jezeře. A je tu ještě jedna přednost: ve městech, a to přímo v jejich centrech, se můžete koupat, nejčastěji v jezerech, případně v řekách. Na kvalitu a čistotu vody se můžete spolehnout a na vybavenost i volně přístupných pláží také.

Alpenverein OEAV.CZ Dovolená ohleduplná k přírodě

Švýcarská města mají velmi často i své domovské hory, které dokreslují jejich půvab a vám skvěle poslouží jako cíl výletu. Za všechna uveďme alespoň Lucern – půvabné město na břehu stejnojmenného jezera, německy Vierwaldstättersee leží v samém srdci Švýcarska a nad ním tajemný vrchol hory Pilatus 2.132 m n. m. často zahalený do mraků. K jeho zdolání se můžete vydat pěšky, chce to ale formu a vytrvalost – výstup trvá cca 5 hodin nebo se sem nechat dopravit lanovkou z Kriens či nejstrmější zubačkou světa z Alpnachstadu.

 Alpenverein OEAV.CZ Dovolená ohleduplná k přírodě

Stopa, kterou zanecháte vaším objevováním Švýcarska bude minimální, vždyť postačí vaše nohy, kolo a maximálně veřejná doprava. Žádný stres na letištích a dálnicích! A ohrožovat vás nebudou ani letošní vedra a požáry. Šťastnou cestu a spoustu krásných zážitků!

OBJEVUJTE ŠVÝCARSKO
alpenverein oeav edelweiss švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou. Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag. 

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO CESTY DO ŠVÝCARSKA
alpenverein oeav.cz edelweiss ck kudrna
CK Kudrna

S Kudrnou si švýcarských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Katalog zájezdů

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat