Alpenverein OEAV.CZ Světlo Knog Blinder

TEST: Světlo Knog Blinder 900 je spolehlivý společník na noční ježdění

Krátké zimní dny si žádají pořádné světlo na kolo a letošní novinka KNOG Blinder 900 se aspoň papírově jeví jako ideální volba. Jak si vede v praxi při nočním ježdění, testoval markeťák Mojekolo.sk a bývalý Mistr EU v cyklotrialu Martin Šimůnek.

text a foto: mojekolo.cz

Představení

Knog Blinder je dostupný ve třech provedeních s 600900 a 1300 lumeny. Koupíte ho samostatně nebo i v sadách se zadními blikačkami. Moje verze pro test měla 900 lm. Pověsil jsem ji na svůj gravel a jezdil s ní po silnici, lesních cestách i v rozbitějším terénu. S průměrnou rychlostí cca 28 km/h jsem chtěl ověřit jestli úchyt zvládne i větší rázy a taky, jestli bude svítivost v těchto rychlostech dostačující.

Díky čtyřem LED diodám nabízí Blinder dlouhý a široký světelný kužel a boční otvory na těle světla napomáhají k tomu, abyste byli vidět i z boku. Výrobce uvádí 100% vodotěsnost s krytím IP67. Nabíjení zajišťuje integrovaný port USB-C.

Uchycení světla

Mám rád úplně čistý kokpit, takže jsem hledal světlo, které se dá uchytit zespodu pod cyklopočítač. To Blinder 900 splňoval. Dvě nejvýkonnější verze Blinder 900 a 1300 totiž v balení obsahují dva typy držáků – silikonový popruh na řídítka s průměrem 22,2 až 35 mm a spodní GoPro uchyt pod 'garmina'.

Instalace světla je hodně jednoduchá, stačí uvolnit západku, zastrčit světlo do držáku a zaklapnout západku, aby světlo nevypadlo. Nejdříve se mi ten mechanizmus nezdál moc spolehlivý a uvažoval jsem, že světlo pojistím nějakou gumičkou. Nakonec jsem s tím jezdil, tak jak to inženýři v Knogu vymysleli, a světlo drželo, jak má i na rozbitých cestách. Doporučuju jen držák v GoPro úchytu pořádně dotáhnout, aby se světlo nepřeklopovalo dopředu či dozadu a svítilo přesně, kde chcete.

Alpenverein OEAV.CZ Světlo Knog Blinder

Ovládání

Blinder si vystačí s jedním podsvíceným tlačítkem. Podsvícení funguje i jako indikátor stavu baterie. Zelená znamená nabito na 100-50 %, oranžová kapacitu 50-25 % a červená křičí, že máte měné než 25 % kapacity a je čas dobíjet. Světlo se zapíná a vypíná delším přidržením tlačítka. Krátkým stisknutím měníte mód a v případě svícení intenzitu světla. Dvojitým stisknutím přepínáte mezi blikáním a svícením.

Světlo jsem často používal v úplné tmě na maximálních 900 lm. Hlavně v lese se vysoká svítivost hodila. Na silnici jsem si většinou vystačil s polovičním výkonem 450 lm, případně jsem jezdil s módem Pulse. V tomto režimu světlo svítí souvislým světlem a zároveň problikává intenzivnější září, čímž na sebe ještě více upozorníte protijedoucí vozidla. Za světla jsem používal režim Ecoflash, který nabízí dlouhou výdrž a dostatečnou viditelnost. Myslím, že kdybych jezdil jen na silnici, bohatě by mi stačil model Blinder 600.

Alpenverein OEAV.CZ Světlo Knog Blinder

Výdrž baterie a režimy

Pokud hledáte lehké světlo s vysokou svítivostí a výbornou výdrží baterie, je Blinder 900 ideální volbou, Při maximální výkonu vám reálně poskytne 900 lm po dobu 2 hodin, což je na noční švih podle mě dostačující hodnota. Nabití zcela vybitého světla zabere zhruba 5 hodin. V tabulce uvádím svítivost a výdrž v jednotlivých režimech podle výrobce.

Režim

Svítivost 

Výdrž baterie

Maximální výkon

900 lm

2 hod

Střední výkon

450 lm

4 hod

Nízký výkon

200 lm

8 hod

Pulse - svícení s problikem

450 lm

8 hod

Strobe - blikání

200 lm

16 hod

ECO flash - úsporné blikání

130 lm

120 hod

 

Sečteno podtrženo

Blinder 900 je podle mě univerzál na silniční cyklistiku, gravel i MTB, protože nabízí dostatečný výkon do lesa a má režimy i pro jízdu na silnici. Blinder 600 bych si pořídil, kdybych jezdil hlavně po silnici, protože je o něco lehčí a menší výkon by mi na zpevněném povrchu stačil. Nejsilnější světlo Blinder 1 300 bych zas doporučil bikerům do lesa a na traily.

Celkově působí světlo velmi kvalitně. Je vidět, že se na materiálech nešetřilo. Není to nějaká obyčejná plastová hračka, kterou budete muset po prvním pádu vyhodit. Hliníkové tělo je robustní, pevné a odolné. Výhodou je i jednoduchý systém uchycení a dva držáky v ceně (platí jen pro verze 900 a 1300), takže světlo může přehazovat mezi koly.

Související článek
Bezpečnost

Cyklistická helma snižuje riziko vážného zranění hlavy až o 69 %. Proč ji Češi nevozí?

Češi jsou národem cyklistů, o tom není pochyb. Až 20 % z nás sedne alespoň jednou týdně na kolo, ať...

SLEVY PRO ČLENY ALPENVEREINU OEAV.CZ
Mojekolo logo
MOJEKOLO.CZ

Členové Alpenvereinu registrovaní kanceláří OEAV.CZ mohou využít jednorázovou slevu na nákup anebo servis jízdních kol v prodejnách MOJEKOLO.CZ.

Přehled bonusů a slev

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat