Alpenverein OEAV.CZ Cyklistická helma

Cyklistická helma snižuje riziko vážného zranění hlavy až o 69 %. Proč ji Češi nevozí?

Češi jsou národem cyklistů, o tom není pochyb. Až 20 % z nás sedne alespoň jednou týdně na kolo, ať už za účelem zábavy, sportu nebo jako dopravního prostředku. Cyklistika je v Česku zkrátka trendy a její obliba zřejmě ještě poroste. Více než 90 % Čechů považuje nošení cyklistické helmy za klíčový bezpečnostní prvek, který jednoznačně snižuje riziko zranění hlavy při nehodě. Přesto ji nevozí až polovina z nich.

text a foto: mojekolo.cz 

Statistiky hovoří jasně

S rostoucí oblibou cyklistiky však bohužel roste i počet úrazů a dokonce i úmrtí způsobených nehodami na kole. Tento trend je zvláště patrný v létě, kdy se cyklostezky zaplní nadšenými jezdci. Ať už jde o zkušené cyklisty nebo nováčky, všichni si dobře uvědomují rizika. Naprostá většina z nich uznává, že cyklistická helma je klíčovým bezpečnostním prvkem, který jednoznačně snižuje riziko poranění hlavy. Přesto je překvapivé, že helmu nosí jen polovina z nich. 

3 nejčastější důvody, proč čeští cyklisté nenosí helmu
→ helma není v ČR povinná (nad 18 let);
→ pod helmou se jim potí hlava, je jim nepříjemná;
→ helmu zkrátka nevlastní.

Cyklistická helma snižuje riziko vážného zranění hlavy až o 69 % (How safe is walking and cycling in Europe? ETSC, leden 2020). Dle statistik BESIP a PČR zemřelo při dopravních nehodách v roce 2023 39 cyklistů, 251 bylo těžce zraněno. Nejvíce usmrcených spadalo do věkové skupiny 65–74 let. Téměř 72 % cyklistů, kteří při dopravní nehodě zemřeli, neměli na hlavě cyklistickou přilbu (data BESIP, PČR, 2023).   

Alpenverein OEAV.CZ Cyklistická helma

Noste helmu, může vám to zachránit život

Pořídit si kvalitní a pohodlnou helmu za dobrou cenu dnes není žádný problém. Jak vybrat takovou helmu jsme si popsali v tomto článku. Na trhu jsou dostupné helmy i z těch nejkvalitnějších materiálů, které jsou lehké, mají dostatek větracích otvorů pro optimální cirkulaci vzduchu a předcházejí nepříjemnému pocení. Zda se vyplatí si za přilbu připlatit a jaký je rozdíl mezi drahou a levnou přilbou se dozvíte zde.

Helmy značky HJC nabízejí skvělé ochranné vlastnosti v kombinaci s nízkou hmotností, dokonalým větracím systémem a pohodlným usazením na hlavě. Korejská značka HJC, která produkuje helmy již 50 let, obohatila svět cyklistiky o řadu unikátních patentů. Helmy HJC nosí nejen nadšenci, ale i mnoho profesionálů, kteří se často podílejí na vývoji nových modelů. Letos si je například nasadí tým Total Energies. Na Tour de France se jeho jezdci představí s modely Ibex 3.0 a Furion 2.0.

Alpenverein OEAV.CZ Cyklistická helma

Značka Cratoni si za téměř 30 let existence vybudovala pevnou pozici zejména mezi bajkery. Ať už hledáte helmu na BMX, integrální helmu nebo smart helmu, s touto německou značkou neuděláte chybu.

Víte, že...

U Cratoni máte novou helmu za polovinu v případě poškození té staré. Čtěte více >>>

Průměrná cena kvalitní helmy se nyní pohybuje okolo 2 000 Kč, standardní životnost čítá okolo tří až čtyř let, pak je optimální ji vyměnit. UV záření totiž zásadně mění vlastnosti materiálu a používání vede ke vzniku drobného mechanického poškození. Oboje má vliv na ochrannou funkci. Nejedná se však o zásadní investici v porovnání s tím, jak dlouho budete helmu používat a do jaké míry vás ochrání.

Bezpečnost při cyklistice není jen o helmě

Významnou roli v bezpečné cyklistice hraje především dobrá viditelnost jezdce. Celosvětovým trendem posledních let se proto stává denní svícení, a to i za slunečného počasí. Na bezpečnostní výhody denního svícení upozorňuje například iniciativa Zapni světlo, kterou podporují členové českého Ghost týmu v čele s Janem Hruškou, ultramaratónska cyklistka Markéta Peggy Marvanová, zlatá olympionička Eva Adamczyková (Samková) a biker a youtuber Damjan Siriški.

Alpenverein OEAV.CZ Cyklistická helma

Oba bezpečnostní prvky – ochranu hlavy a dobrou viditelnost – kombinuje inovativní firmaLumos, která vyrábí helmy s integrovaným osvětlením. Jejich fúze nejnovějších technologií a moderního designu nejenže chrání v případě nehody, ale díky výraznému osvětlení, které je viditelné ze všech stran, preventivně zajišťuje bezpečí. Přestože Lumos nabízí i sportovní modely, stále se jedná o top helmu zejména do městského prostředí. O všech vychtávkách jsme psali v článku Chytré helmy LUMOS umí svítit, blikat, ukazovat směr i měřit vaši aktivitu.

Související článek
Bezpečnost

TEST: Světlo Knog Blinder 900 je spolehlivý společník na noční ježdění

Krátké zimní dny si žádají pořádné světlo na kolo a letošní novinka KNOG Blinder 900 se aspoň...

SLEVY PRO ČLENY ALPENVEREINU OEAV.CZ
Mojekolo logo
MOJEKOLO.CZ

Členové Alpenvereinu registrovaní kanceláří OEAV.CZ mohou využít jednorázovou slevu na nákup anebo servis jízdních kol v prodejnách MOJEKOLO.CZ. Přehled bonusů a slev

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat