Alpenverein OEAV.CZ

Muži umírají v lavinách: Co se mohou v horách naučit od žen.

Osm mrtvých v lavinách během jednoho víkendu bylo tragickou bilancí začátku února 2023. Podle Rakouského alpského svazu mají zimy každoročně jedno společné: Navzdory alarmujícím předpovědím lavinových výstražných služeb zima láká lidi do hor. Muži se mohou poučit především z toho, jak se s přírodními nebezpečími vypořádávají ženy.

Alpenverein OEAV.CZ
Lyžařská turistika v Alpách

Každý rok zemře v lavinách přibližně 22 lidí. Alpenverein upozorňuje: mezi oběťmi nejsou lidé nesportovní, nezkušení nebo špatně vybavení! Příčiny tragických událostí spočívají mnohem častěji v riskantním chování každého jednotlivce. A na to mají velký vliv společenské návyky.

Riziko lavin: častěji jsou zasaženi muži

17 z 18 obětí lavin v zimní sezóně 2022 v Rakousku byli muži. Tento poměr pohlaví je spíše pravidlem než výjimkou. „I když je na túrách stále více mužů než žen, nelze tento poměr jednoduše vysvětlit," říká Michael Larcher, vedoucí oddělení horských sportů rakouského Alpenvereinu. Podle Alpenvereinu je za tuto nerovnoměrnou bilanci zodpovědné především rizikové chování. „Ženy se rozhodují defenzivněji, berou varování vážněji, zřídka podléhají iluzi kontroly." Jak říká horský vůdce a lavinový expert, „jako by si ženy mnohem více uvědomovaly svou zranitelnost".

Je tato vyšší základní výbava žen vrozená, nebo souvisí s kulturou a výchovou? Je nesporné, že sociální vzory mají velký vliv. Ženy jsou na túrách opatrnější, ale také jsou pod menším společenským tlakem. Když se ocitnou v rozhodovací situaci, více naslouchají svým obavám. Pro Alpenverein je jedním z klíčů k prevenci nehod otevřeně řešit nejistotu ve skupině a uznat ji jako silnou stránku. Například pravidelnými zastávkami během lyžařské túřy a otevřenou diskusí o jejím dalším průběhu. „Rozhodování by mělo být založeno na faktech a základních pravidlech, nikoli na pocitu," říká Larcher.

Alpenverein OEAV.CZ
Michael Larcher, horský vůdce, soudní znalec a vedoucí oddělení horských sportů Alpenvereinu, přednáší na konferenci "Lavinen Update"

Podstupování rizika na horách

Důvod, proč vždy převládá ochota riskovat navzdory vědomí nebezpečí, souvisí také se společenským očekáváním genderových rolí. Muži jsou v rozhodovací situaci pod větším tlakem než ženy. V okamžiku nejistoty převládá strach přiznat si své pochybnosti a nejistotu. „Ochotu riskovat zvyšují různé faktory. Například silné emoce, jako je euforie nebo tlak očekávání a úspěchu ve skupině, vedou muže k rizikovějšímu chování stejně jako nebezpečná rutina nebo lákadlo vzácné příležitosti.

Sebereflexe a pozorování dění ve skupině jsou stejně důležité jako sledování terénu a sněhové pokrývky," doporučuje Larcher. Alpenverein se prostřednictvím programu kurzů "risk'n'fun" již řadu let zaměřuje ve své vzdělávací činnosti na moment zastavení se v rizikových situacích, čímž se rovněž zamýšlí nad očekáváním genderově specifických rolí.

Alpenverein OEAV.CZ
Sněhová deska. Obrázek na pozadí "Lavinen Update"

Prevence a vzdělávání

„2 x 3 otázky” by si měl opakovaně pokládat každý, kdo plánuje lyžařskou túru: Jak? Co? Kde?," informuje Michael Larcher.

Tři otázky týkající se sněhu a terénu:

  • Jak nebezpečné to dnes je? Jaký stupeň nebezpečí udává lavinová zpráva?
  • Jaký je dnes lavinový problém? Je to navátý sníh, starý sníh nebo něco jiného?
  • Kde, v jaké výšce a na jakém svahu jsou nebezpečná místa?

A tři otázky týkající se mentální a skupinové dynamiky:

  • Jak se mi dnes daří? Může euforie nebo tlak na výkon vést ke zvýšení rizika?
  • Co se děje v naší skupině? Je problémem soutěživost? Je jasné, kdo rozhoduje?
  • Kde a kdy dochází k otevřené komunikaci o rozhodnutích?

„S těmito základními otázkami a rozhodovacím prostředkem, jako je metoda „Stop or Go" nebo web skitourenguru.com, pak lze přijímat kvalifikovaná rozhodnutí," říká Larcher. Kromě základního nouzového vybavení lopata/sonda/LVS zařízení Alpenverein doporučuje také batohy s airbagem. Vedle kvalitního vybavení a fyzické zdatnosti totiž rozhodující roli hraje i pečlivé plánování túr.

Alpenverein OEAV.CZ
Skitour Sulzkogel

Další informace k tématu

Alpenverein podcast 

Související článek
Bezpečnost

Alpenverein připravil seriál videí na téma laviny

Skialpinismus je stále populárnější, přesto i nadále zůstává rizikovým sportem – navzdory čím dál...

 

 

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat