Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO

Jak zamykat kolo a jak vybrat zámek, který odolá nenechavcům

Smutnou pravdou je, že nepřekonatelný zámek neexistuje. Existují ale zámky, které dokážou nenechavcům jejich nekalou činnost znepříjemnit natolik, že si třeba vyberou snadnější cíl a váš bike nechají na pokoji. Vždycky to ale není jen o zámku. Důležité je i to, kde a jak svého dvoukolového miláčka necháváte. Jak tedy vybrat spolehlivý zámek a zvýšit šanci, že svoje kolo najdete tam, kde jste ho nechali?

text a foto: mojekolo.cz

Jak správně zamykat kolo

Důležité je nepoutat zbytečnou pozornost. Než kolo zamknete a odejdete, zbavte ho všeho, co může vzbudit zlodějův zájem a přitáhnout ho k vašemu kolu. Světla, tachometry, GPSky, ale i brašny nebo dokonce helmy zavěšené na řídítkách přímo volají "pojď si pro mě". Při troše štěstí si zloděj odnese jen příslušenství, v horším případě si ho vezme i s celým kolem. Velkým lákadlem u elektrokol jsou baterie. Proto si je raději vždycky berte s sebou. Pokud to situace nedovoluje, uzamkněte akumulátor zabudovaným zámkem. Pak zkuste dodržet těchto 5 pravidel:

Vyberte si vhodný zámek podle toho, kde a na jak dlouho plánujete nechávat kolo bez dozoru

Americká firma Kryptonite vypracovala pro svoje zámky 10stupňovou škálu ochrany. Pokud se chystáte parkovat na ulici velkého města a chcete nechávat kolo venku i přes noc, volte nejbytelnější zámky s ochranným stupněm 9-10. Pokud bydlíte na vesnici a kolo zamykáte před obchodem, když jdete ráno pro pečivo, zřejmě vám postačí stupeň 1-3. Vždycky ale berte v potaz hodnotu svého kola. Čím líp ho zabezpečíte, tím větší je šance, že si zloděj vybere jednodušší kořist.

Kolo nechávejte vždy na rušném a dobře osvětleném místě

Ideálně pod kamerami, které třeba u bank a velkých kancelářských budov bývají standardem. Parkujte tam, kde už stojí jiná kola, a svůj bike zamkněte někam doprostřed mezi ostatní bicykly. Za prvé nebude tak moc poutat pozornost, jako na kraji, za druhé se mezi jinými koly bude případnému zloději hůře manipulovat s nářadím. Výhodou je i to, že se u stojanů střídají cyklisté, kteří jsou na podezřelé týpky, co se motají u kol, o něco citlivější než běžný chodec.

Vyberte si pevný kotvící bod, který nejde zlomit, odšroubovat, vytrhnout ze země nebo ucvaknout kleštěmi

Naprosto nevhodné jsou nově vysazené stromky ve městech, jejich dřevěné ohrádky, dopravní značky nebo drátěné ploty. Z pletiva si nenechavec kolo raz dva vystříhá. Hledejte prostě masivní a dobře ukotvený předmět jako jsou sloupy veřejného osvětlení nebo kvalitní stojany pro kola.

Poutejte nejdříve rám, potom zbytek kola

Rám totiž bývá na kole to nejcennější. Pokud zbývá v zámku místo, přidejte k rámu ještě zadní kolo s kazetou. A pokud máte i přídavné lanko k zámku, protáhněte ho přes přední kolo. Nikdy ale nepoutejte bike jenom za ráfek. Přední či zadní kolo zloděj snadno odmontuje a odejde s rámem. Kolo kotvěte za sedlovou trubku nebo za spodní rámovou trubku. Kolo zamknuté za horní rámovou trubku zloděj lehce zvedne, otočí a použije jako páku pro zlomení zámku. Snažte se zapnout kolo co nejtěsněji, aby v zámku zbylo jen minimum místa. Vzít to můžete za kotvící bod, sedlovou trubku, kliku a zadní kolo. Zmenšíte prostor, kam může nenechavec strčit kleště nebo páčidlo, a ztížíte mu tím manipulaci.

Zámek zamykejte výš a nenechávejte ho ležet na zemi

Zámek položený na zemi se zloděj může pokusit rozbít kladivem, nebo použije zem jako oporu pro získání větší síly v pákových kleštích. Mechanismus zámku pak nasměrujte klíčovou dírkou dolů tak, aby byl co nejhůře dostupný. Pokud je zloděj mistr šperháků, bude mít ztíženou práci.

Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO

4 základní typy zámků a který vybrat

Většinou nás při koupi čehokoliv jako první zajímá cena. Zámek na kolo ale rozhodně není věc, na které byste měli šetřit. Obecně se dá říct, že byste do ochrany kola měli investovat alespoň 10 % jeho hodnoty. Mějte vždy na paměti, že zloděj hraje o čas. Čím delší dobu bude muset strávit s odpoutáním vašeho kola, tím pravděpodobněji si vybere jiné, hůře zabezpečené kolo.

U seriozních značek zámků platí jednoduchá přímá úměra – čím dražší zámek, tím vyšší stupeň ochrany poskytuje. V nepřeberném množství zámků na trhu se dá rozlišit 4 základní provedení: lankový zámek, řetězový zámek, skládací zámek a U-zámek. Jak jsou na tom se spolehlivostí?

Lankový zámek

Lankový zámek je nouzovka pro případ, že kolo necháváte z dohledu jen na pár minut. Je lehký a skladný, proto i hodně oblíbený. Bohužel ale nejméně spolehlivý. Překonat se dá běžnými pákovými štípačkami, takže kolo může být do pár vteřin pryč. Vhodný je pro levnější kola a jen na krátké odstavení kola z dohledu.

Řetězový zámek

Řetězový zámek poskytuje poměrně dobrou ochranu, obzvlášť, když si vyberete opravdu masivní řetěz s pořádným visacím zámkem. Kotvit se dá téměř k čemukoliv a kromě rámu pojme většinou i zadní kolo. Nevýhodou je vysoká hmotnost, takže batoh při cestě do školy nebo práce dost zatěžuje. Skvěle se ale hodí na doma pro poutání kola ve společných sklepních prostorách a garážích.

Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO

Skládací zámek

Skládací zámky poskytují velmi dobrou ochranu. Konstrukcí připomínají starý zednický metr. Tvoří ho kovové lamely, které se skládají na sebe. Vznikne tak celkem praktický a skladný balíček, který se dá díky speciálnímu držáku vozit i na kole. Nevýhodou je jako u řetězu váha a taky cena. Za spolehlivost a skladnost je potřeba si připlatit.

Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO

U-zámek

U-zámky nabízí asi nejspolehlivější ochranu kola. Jsou zpravidla lehčí a levnější než skládací zámky, ale zároveň i méně skladné. Nedají se složit a s ohledem na jejich konstrukci je někdy těžší najít vhodný kotvící bod. Kolo ale chrání mnohem spolehlivěji než lanka, takže do města jsou U-zámky ideální volbou.

Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO

Speciální programy Kryptonite

Firma Kryptonite nabízí několik zajímavých programů pro své zákazníky. Když se po zakoupení zámku na kolo Kryptonite zaregistrujete do programu Key Safe a Combo Safe, firma vám při ztrátě klíče, nebo zapomenutí kombinace zámku, pošle nový klíč nebo registrovaný číselný kód.

S nákupem jejich zámku si můžete svoje kolo připojistit proti krádeži. Registrace do ATPO programu vám zaručí, že když se zloději podaří překonat zámek Kryptonite, vyplatí vám firma odškodnění podle „tarifu“, který si předplatíte.

Slevy pro členy Alpenvereinu OEAV.CZ
Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO
MOJEKOLO.CZ

Členové Alpenvereinu registrovaní kanceláří OEAV.CZ mohou využít jednorázovou slevu na nákup anebo servis jízdních kol v prodejnách MOJEKOLO.CZ.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění