Alpenverein OEAV.CZ Peak Design Ondřej Vacek

Nejlepší foťák je ten, který je po ruce

aneb o fotkách, které skoro nevznikly od adventure fotografa Ondřeje Vacka.

Fotografování v horách je za odměnu. Výjevy, které dokáže před očima vykouzlit směs horských masivů, hlubokých údolí a vycházejícího (a nebo zapadajícího) slunce, touží zachytit každý, kdo kdy držel fotoaparát v ruce. Jistě, klasičtí fotografové krajin to mají nalajnované: vybrat destinaci, zkontrolovat počasí a pak už jen stačí čekat na to správné světlo. Ovšem ti, kteří chtějí zachytit v horách něco víc - třeba nějakou tu outdoorovou aktivitu - ti to mají o poznání těžší.

Text a foto: Ondřej Vacek (@pioletproduction), fotograf horských sportů, jehož fotky nejpravděpodobněji znáte z komunikace firem jako Patizon a Hanibal sport. Třikrát vyhrál soutěž o fotografii roku Českého Horolezeckého Svazu.

Lezení, alpinismus nebo skialpinismus jsou samy o sobě náročné aktivity. Natož při nich ještě fotit. A pokud nejste profík, kterému outdoorová modelka pózuje na jednom místě třeba i několik hodin, nemáte prostě na zachycení unikátního momentu nikdy dost času. A přesně právě proto platí, že nejlepší fotoaparát je ten, který máte po ruce.

Pro mě osobně je fotografování outdoorových aktivit tak trochu prací. A proto neberu argument, že mobilem dnes uděláte stejně dobrou fotku, jako pořádným fotoaparátem. Neuděláte, fyziku nejde oblafnout a pořádný objektiv a čip vytvoří kvalitnější fotografii. Na druhou, i když se technologie posouvají a vše se zmenšuje, i současná bezzrcadlovka s objektivem prostě bude něco vážit a kvůli tomu často leží v batohu. Nebo ne? Ne!
 

Odpověď na tenhle problém je jedna. A jmenuje se Peak Design Capture. Jednoduchý klip, díky kterému připevníte (a pohodlně nosíte) foťák na popruhu batohu, mě osobně pomohl vyfotit jedny z nejlepších fotek, které jsem kdy udělal. Doslova, protože kdyby v daný moment nebyl foťák po ruce, fotka by prostě nebyla. Důkazem jsou všechny fotky v tomto článku.

Aby strach o fotoaparát nebyl tak velký, samozřejmě jej chráním obalem Peak Design Shell. A to většinou stačí.

Alpenverein OEAV.CZ Peak Design Ondřej Vacek

A odkud se vlastně tahle firma vzala? Peak Design pochází ze San Franciska a založil ji Peter Daring, nadšený cestovatel a fotograf. A její život odstartoval právě držákem Capture. Od té doby se portfolio firmy rozrostlo netušeně, ale stále má ve svém srdci to, s čím začínala - fotografování, cestování a dobrodružství. A to všechno se prolíná i do dalších řad produktů Peak Design. Například řada Mobile (https://www.onefive.cz/peakdesign/mobile-shop/), to jsou doplňky k telefonu, které vám pomůžou jej využít naplno - třeba jako akční kameru na kole. Nebo Packing Tools (https://www.onefive.cz/peakdesign/pouzdra-a-organizery/), chytře a parádně zpracované doplňky pro cestování.

Zkrátka a jednoduše, Peak Design mi pomohl vyfotit ty nejlepší fotky z hor, jaké jsem kdy udělal. Třeba pomůže i vám!?

Peak Design partnerem fotosoutěže Alpenvereinu 2024

Účastníci letošního ročníku naší fotosoutěže se mohou těšit na řadu hodnotných cen, mezi nimiž nebudou chybět ani špičkové produkty značky Peak Design. Pochlubte se vašimi nejlepšími snímky! Pokud byste nepřesvědčili porotu, vždy si ještě můžete naklonit hlasování veřejnosti a vašich fanoušků. 

Více na stránce fotosoutěže

Zastoupení Peak Design pro ČR
Peak Design logo
Peak Design

Kryty a držáky pro telefony, cestovní a everyday batohy a tašky, organizéry a fotopříslušenství. Ultimátní výbava pro ty, kteří vyžadují to nejlepší.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat