Alpenverein oeav.cz 7 nejstrmějších jihotyrolských sjezdovek

Ještě víc lyžařského adrenalinu aneb 7 nejčernějších jihotyrolských…

Nejen pro vyspělé lyžaře tohle může být výzva doslova jako hrom. Mezi desítkami vyhlášených sjezdovek s kulisami Dolomit, přírodní památkou UNESCO, jsme pro vás označili sedm nejstrmějších sjezdovek v Jižním Tyrolsku! 

Získáte zde ještě větší dávku adrenalinu než na jiných, kromě jiného. Kolik jste jich už sjeli? A zvládli byste je všechny za jeden lyžařský výlet? Teoreticky ve dvou dnech i s přemístěním to je reálné…

Alpenverein oeav.cz Plose Brixen
Lyžařské středisko Plose Brixen / foto Prinoth Flavio

1. Trametsch

Tohle je také nejdelší sjezdovka v Jižním Tyrolsku, měří 9 kilometrů a překonáte 1400 výškových metrů z vrcholu v 2446 metrech. Najdete ji v areálu Plose nad Brixenem/Bressanone, kousek od brennerské dálnice, užijete si i výhledy na Dolomity. V černou se mění až ve druhé části, ovšem zůstává zároveň velmi pestrou a zábavnou. V magických borovicových lesích ale najdete i několik 62% úseků.

Alpenverein oeav.cz Kornplatz Hernegg
Kornplatz Hernegg / foto Wisthaler photography

2. Hernegg

Oblíbený solitér Kronplatz poskytuje výzvu 5 černých… A do ní patří Hernegg, možná jako král. Vždyť měří 5 kilometrů a zdá se téměř nekonečný. Spouští se od vrcholu v 2275 metrech směrem k Rieschachu/Riscone (1298 m). Když vám zbydou síly, můžete se při jejím zdolávání kochat pohledy na Alpy i Dolomity a ještě vdechovat vůni borovic vůkol. V létě tu vede také báječný bike trail, který stojí za to.

Alpenverein oeav.cz Erta a Sorega
Sjezdovky Erta a Sortega / Erta světový pohár / foto Wisthaler photography

3. Erta

Černá Erta se tyčí nad St. Vigil/San Vigilio na „malém Kronplatzu“ a patří také do sestavy Black Five. Vede z Piz de Plaies (1650 m), měří 1,3 kilometru a pravidelně se na ní jezdí obří slalom světového poháru žen. Místy má až 60% sklon. Ale vedle teď čerstvě připravili ještě prudší Soregu, tam chtějí dostat ještě prestižnější závod mužů.

Alpenverein oeav.cz Piculin
Sjezdovka Piculin

4. Piculin

Název pochází od „piccolo“, malý, sjezdovka měla původně jen přiblížit areál Kronplatzu silnici do Alta Badie, kam vás teď dopraví skibusy za dvacet minut. Ale dvoukilometrová stěna z Piz de Plaies (také nástup v St. Vigil) do Piculinu, San Martina, po celý den vystavená slunci, se stala nejobávanější sjezdovkou nejen v tomto resortu. Začátek vypadá snadno, až romanticky, ale zlomí se místy až na 72 %, převýšení činí 507 metrů. A stále jedete jaksi našikmo, takže levá noha trpí náročnější zátěží.

Alpenverein oeav.cz Gran Risa
Alta Badia světový pohár / foto Freddy Planinschek

5. Gran Risa

Alta Badia, kde tepe srdce Ladínů, je pyšné na svoji Gran Risu, kde se každoročně jezdí světový pohár mužů ve slalomu a obřím slalomu. Vystoupáte nejprve na vrchol Piz La Ila k proslulému baru Moritzino a od něho zamíříte dolů do údolí do Villy 1,2 km dlouhým padákem. Svah bývá po většinu dne i v části obklopené lesem, ponořen ve stínu, proto se tu často objevují ledové plotny. I tak stojí za pokus o rekord, aspoň osobní.

Alpenverein oeav.cz Saslong
Saslong / foto Diego Moroder

6. Saslong

Vyhlášené údolí Val Gardena/Gröden nabízí vyhlášený klenot Saslong, dějiště jednoho z top mužských sjezdů světového poháru planety. Musíte vyjet na vrchol Ciampinoi (ano, najdete zde i známou rybí restauraci, navštěvovanou hvězdami showbyznysu) ve výšce 2249 metrů. A pak se spustíte na 3,1 kilometrovou trasu směrem k Santa Cristině. Po stometrovém sešupu se už mezi stromy její sklon mírně narovná.

Alpenverein oeav.cz Holzriese
Holzriese

7. Holzriese I a II

Se sklonem 77 % v pasáži těsně pod horizontem je Holzriese nejstrmější sjezdovkou v celé Itálii. Najdete ji schovanou nenápadně pod rodinným meeting pointem u sněhuláků těsně nad Sextenem/Sestem v areálu 3 Zinnen/3 Cime Dolomites. Vyjeďte gondolou z Bad Moos na Rotwand/Croda Rossa. Jedničku dojedete dolů v klidu po modré. A když se spustíte po dvojce, už se vám nikdy žádná pista nebude zdát prudká. 

text: Tomáš Nohejl

Související článek

S Alpenvereinem plníte pravidla italských sjezdovek

S příchodem roku 2022 Itálie zavedla bezpečnostní pravidla pro návštěvníky lyžařských středisek...

OBJEVUJTE JIŽNÍ TYROLSKO
alpenverein oeav.cz Jižní Tyrolsko
Jižní Tyrolsko

IDM Südtirol/Alto Adige
Piazza della Parocchia 11, I-39100 Bolzano
tel.: +39 0471 094 000
email: info@idm-suedtirol.com

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY DO TYROLSKA
Alpenverein oeav.cz Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat