Alpenverein OEAV Trailbell

Horská cyklistika: Alpenverien zahajuje šarmantní ofenzívu za lepší sounáležitost na horách

Letos v létě se k obvyklému hlubokému zvonění kravských zvonců přidává i jemné cinkání zvonku Trailbell. Trailbell? Tento malý zvonek, připevněný na řídítka horského kola nebo batohu, má zlepšit vzájemné vztahy na horách a pomoci předcházet konfliktům mezi cyklisty a pěšími turisty.

Alpenverein OEAV Trailbell

Horská cyklistika, druhý nejoblíbenější letní sport mezi členy Alpenvereinu, je stále v módě a těší se velké oblibě. Průzkumy ukazují, že 60 % všech cyklistů na horských kolech využívá pro výjezd lesní cesty a pro sjezd turistické stezky. To má jen málo společného s často zaměňovanou disciplínou sjezdu, která se odehrává na speciálně vytvořené infrastruktuře v bikeparcích. Motivace cyklistů jsou stejné jako u pěších turistů: většina z nich vyjíždí za zážitky do přírody a užívá si více či méně technické sjezdy na turistických stezkách a výzvu je zvládnout sjet ve stavu, v jakém jsou.

Přátelské soužití v rakouských horách

„Už léta se přesvědčujeme, že při ohleduplnosti a respektu je možné využívat turistické stezky společně,“ říká René Sendlhofer-Schag, koordinátor mountainbikingu Alpenvereinu. Vzhledem k rozdílným rychlostem vyznavačů obou sportů však může náhlý příjezd šlapajících jezdců způsobit i při rozvážném tempu a ohleduplném stylu jízdy pěším výletníkům šok. Hlasitý výkřik zezadu nebo skřípění brzd toto dilema nevyřeší. Naproti tomu malý zvonek Trailbell připevněný na řídítkách nebo na batohu jemně cinká a dává turistům varování včas. Oproti klasickému zvonku na kolo, který je obvykle velmi hlasitý, přitom zůstávají ruce pevně na řídítkách. „Příroda a společensky odpovědné chování na horách je jedna věc, ale je třeba se také bezpečně dostat zpět do údolí,“ zdůrazňuje René Sendlhofer-Schag. Předpokladem bezpečného zážitku na horách je samozřejmě i dobře zvládnutá technika jízdy, kterou se mimochodem lze naučit i na kurzech Alpenvereinu.

Alpenverein OEAV Trailbell

Při výjezdu lze klapku zvonku zajistit pomocí magnetického pásku, takže zvonek zůstává tichý a na horských pastvinách je zachován klid. Elegantní a nízkoprahové řešení problému, které rakouský alpský svaz podporuje.

Navzdory svému názvu je zvonek Trailbell užitečným společníkem nejen na turistických stezkách, ale také na lesních cestách, abyste na sebe na oblíbených výletních místech včas upozornili. V kombinaci s ohleduplným a zodpovědným stylem jízdy, který lze nalézt v 10 doporučeních Alpenvereinu pro jízdu na horském kole, nestojí pokojnému soužití v rakouských horách nic v cestě. Přátelské „Servus“ a „Danke“ je obzvláště dobré pro karmu.

Poznámka: pro případné zájemce je Trailbell k zakoupení v eshopu rakouského Alpenvereinu

Alpenverein OEAV Trailbell

Související článek
Horské sporty

SicherAmBerg: Mountainbike

Alpenverein považuje jízdu na horském kole za skvělou aktivitu pro zdraví, budování komunity i...

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat