Alpenverein OEAV.CZ Drolící se hory

Drolící se hory: Jak se mění vysokohorské túry v důsledku klimatických změn?

Silné bouře, jaké proběhly v Alpách v předchozích dnech, se v důsledku klimatických změn vyskytují stále častěji. Zejména citlivé vysokohorské oblasti jsou silně zasaženy jejich dopady. Pro horolezce představuje globální oteplování velké výzvy a také rizika. Co znamená klimatická změna pro horolezectví ve vysokých horách?

Vlny veder a období sucha existovaly vždy, v létě i v zimě. Ale to, že se Země přesto neustále otepluje a že důsledky klimatických změn pociťujeme stále silněji, zejména ve vysokých horách, je bohužel fakt, nikoliv výmysl. „Stále máme před očima záběry kolapsu ledovce na Marmoladě, při kterém vloni přišlo o život jedenáct lidí. Letos došlo také v našich domácích horách k obrovskému skalnímu řícení na Fluchthornu v masivu Silvretty. Na Dachsteinu mohou na Randkluft nyní lézt jen zkušení horolezci s odpovídajícím vybavením. V oblasti Mont Blancu se dokonce loni v létě při sesuvu půdy do údolí zřítila bivakovací bouda a z bezpečnostních důvodů byla uzavřena i chata Goûter," vysvětluje Gerhard Mössmer, expert na horské sporty Rakouského alpského svazu Alpenverein. „V obdobné situaci je i chata Tuoi pod malým Piz Buinem na švýcarské straně, která musela být uzavřena kvůli nebezpečí skalního řícení.“

Jak mohou horolezci a vysokohorští turisté před túrou a během ní reagovat, aby se mohli své vášni věnovat i nadále za přijatelného rizika? Osvědčená metodika Alpenvereinu se zaměřuje na tři nejdůležitější klíčové faktory: „Terén - Podmínky - Lidé"

Alpenverein OEAV.CZ Drolící se hory

1. Změněný terén

Důsledky globálního oteplování a s ním spojená zvýšená rizika v (dosud) zaledněných oblastech jsou dramatické, zejména pro vysokohorské turisty a horolezce. Nulová izoterma se posouvá stále výše, věčně zmrzlá půda ve vysokých horách taje a důsledkem jsou skalní řícení a sesuvy skal. Kvůli tomu musí být cesty uzavřeny a trasy měněny mnohdy i ve velmi krátkém čase. Tání ledovců také ztěžuje nástupy: suť, bahno a ledovcová jezera komplikují nebo blokují cesty.

Například přístup k Hofmannskees na Großglockneru ze strany od Heiligenblut je nyní téměř nemožný, protože ledovec Pasterze v této oblasti roztál v jezero. Stejně tak výstup na Großglockner normální cestou "Eisleitl" je kvůli erozi čím dál náročnější, což znamená, že horští vůdci tudy nyní vodí pouze dva hosty současně. Problémem se stávají i přechody ledovců, které byly ještě před několika lety snadno průchodné. Opatrnosti je také stále více zapotřebí při brodění potoků, jejichž hladina se pod vlivem vysokých teplot zvyšuje. Rada Gerharda Mössmera: „Věnujte dostatek času nalezení vhodného místa – obvykle spíše proti proudu, kde lze potok přejít bez nebezpečí."

"Informace o aktuálních podmínkách už nezískáváme z tištěné průvodcovské literatury nebo papírových map jako dříve, ale spíše z internetových portálů, jako je alpenvereinaktiv.com, nebo telefonicky na chatě," radí odborník na horské sporty Gerhard Mössmer.

Alpenverein OEAV.CZ Drolící se hory

2. Věnujte pozornost podmínkám

Padající kameny a led se stávají stálými společníky na vysokohorských túrách. S tím úzce souvisí i roční období, ve kterém lze vysokohorské túry podnikat: "Dříve byl výstup severní stěnou Eigeru v zimních podmínkách výjimečný, dnes je vzhledem k převažujícímu nebezpečí padajícího kamení v létě naprostou nutností. V podstatě drtivou většinu kombinovaných túr je nyní nutné absolvovat od pozdního podzimu do jara, pokud cesty vůbec ještě existují," říká Gerhard Mössmer.

Kromě toho je nutno při plánování túry brát v potaz i denní dobu a vždy sledovat nulovou izotermu pro daný den. V této souvislosti Mössmer poznamenává: „Osvědčené rčení Ranní ptáče dál doskáče nabývá na významu. Pokud však ani v noci nemrzne, i ten nejčasnější výstup je k ničemu, protože ledovcové potoky mají 24 hodin denně tolik vody, že je téměř nemožné je přejít bez lávek a mostů. Ani sněhové mosty přes trhliny už nemají potřebnou nosnost, v rozbředlém firnu se špatně chodí a na ledovci se brodíme v bažině."

Celkově tyto změny představují pro horolezce nové výzvy a vyžadují pečlivé plánování a vybavení. Zimy s malým množstvím sněhu a teplá léta si na ledovcích vybírají svou daň. Pro horolezce znamenají větší nebezpečí pádu do trhlin, a to i v zimě kvůli menší sněhové pokrývce. Trhliny, a to i okrajové, je obtížnější nebo dokonce nemožné překonat. Zóny trhlin se rychleji mění a slepé sledování (možná staré) GPX trasy se na některých ledovcových túrách důrazně nedoporučuje.

Vážné nebezpečí představují také podemletá sněhová pole. Stejně jako u ledovcových trhlin na nich hrozí akutní nebezpečí propadnutí: „Tyto oblasti je třeba rozpoznat a vyhnout se jim. Možná se zde budete muset dokonce zajistit," informuje Gerhard Mössmer, který tato nebezpečí nedávno pozoroval na vlastní oči při kurzu vysokohorské turistiky.

Alpenverein OEAV.CZ Drolící se hory
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat