alpenverein, oeav

Život v horách: z velkoměsta na horskou chatu

Jaké to je pověsit na hřebík vše, na co jste zvyklí, a začít svůj život od znova v horách?

Třicetiletá Clara Tippelt se k tomuto odvážnému kroku odhodlala a našla svůj nový domov v rakouském Tyrolsku, kde provozuje horskou chatu.

alpenverein oeav tippelt

Hory, přítomnost a životní štěstí

Život někdy nabere nečekané obrátky. Clara Tippelt si během svých studií módy v Německu rozhodně nemyslela, že o pár let později bude hrdou majitelkou horské chaty na alpské pastvině v Rakousku. Ve stísněném velkoměstě už to pro ni nebylo ono, a pak se Clara zamilovala do rozlehlých rakouských hor. Bez dalších okolků koupila horskou chatu Boschebenhütte u Innsbrucku a učinila z ní nový středobod svého života. Přestože život na horské chatě může být někdy náročný, pro Claru není nic lepšího než se ráno probudit uprostřed hor a sdílet svůj život v přírodě se svými hosty. Hory pomáhají jí i všem, kdo ji zde navštěvují, přenést mysl – jak sama říká – do přítomnosti a plně si vychutnat krásu okamžiku.

Pohled na tyrolské Alpy

A skutečně: na tomto výjimečném místě na Patscherkofelu (hora u města Innsbruck) je snadné pocítit lehkost a radost ze života: výhled sahá přes údolí Viggartal až k městu Innsbruck a impozantnímu pohoří Nordkette.

alpenverein oeav tippelt

Elektřina ze zelené zásuvky

Vše začalo láskou k horám, která vystudovanou módní návrhářku zavedla do Tyrolska. Už jako dítě Clara Tippelt milovala přírodu, ale v pubertě ještě z pěších túr, na které vyrážela se svými rodiči, nadšená nebyla. 

O mnoho let později se z alpského „životního experimentu“ rychle stala vášeň, i když cesta k dnešní Boschebenhütte nebyla od začátku snadná. Přesto se mladá žena nikdy nechtěla vzdát. Proběhla spousta změn, zejména v oblasti udržitelné výroby energie, na které je horská chata závislá: „Před časem to tu bylo jedno velké staveniště. Od té doby jsme vybudovali splachovací záchod, čističku odpadních vod, solární systém a kogenerační jednotku. Předtím sem elektřina nebyla vůbec zavedená, to bylo velmi náročné.“ Tehdy si občas říkala, jestli to všechno zvládne, ale vzdát se nepřipadalo v úvahu.

alpenverein oeav tippelt

Jednoduše, ale s láskou

Někteří lidé jsou podle Clary Tippelt trochu zklamaní, když v nabídce nenajdou hranolky nebo zmrzlinu. Většina hostů si však užívá právě jednoduchost a originalitu, kterou chata Boschebenhütte nabízí. Koneckonců se k horské chatě dá dojít pouze pěšky a veškeré zásobování probíhá nákladní lanovkou, která vede za budovou. Cokoli na horskou chatu dopravit nebo odsud odvézt znamená tvrdou práci. Pokud se tedy plánujete na horské chatě Boschebenhütte zastavit a občerstvit, můžete se těšit na malý, ale zato velmi kvalitní výběr.

Knedlík, zelí a svačinka na prkénku

Specialitou jsou domácí špekové a sýrové knedlíky se zelím nebo v polévce a brambory s tvarohem, sýrem a slaninou. Clara Tippelt dbá na to, aby velká část produktů pocházela z blízkého okolí. Je tomu tak v případě chleba, vajec či slaniny. Regionální přístup se k rustikálnímu alpskému hostinci hodí.

V této nadmořské výšce si samozřejmě nesmíte nechat ujít Brettljause – klasickou tyrolskou horskou svačinku na prkénku. A v závislosti na ročním období jsou v nabídce také různé domácí ovocné koláče. Clařina oblíbená pestrá a domácí horská snídaně dokáže provonět celou horskou chatu: Bircher müsli, různé sýry, klobásy, vejce, čerstvé ovoce, domácí pomazánky, džusy, káva, čaj – východ slunce uprostřed hor je zkrátka nezapomenutelný zážitek!

alpenverein oeav tippelt

Okamžiky, které zůstanou napořád

Clara Tippelt se na své horské chatě v nadmořské výšce přes 2.000 metrů vůbec necítí osamělá. „Když máte vlastní horskou chatu, přátelé k Vám chodí na návštěvu pořád,“ popisuje. „Stejně tak je se mnou neustále i můj pes Merle.“ A zbylé chvíle, které tráví o samotě, si Clara vědomě užívá

alpenverein oeav tippelt

Cesta na horskou chatu Boschebenhütte

Na horskou chatu Boschebenhütte se nejsnáze dostanete lanovkou Patscherkofelbahn vedoucí z obce Igls u Innsrucku. Po krátké, asi 30 až 45 minut trvající procházce po stezce Zirbenweg se dostanete na místo. Zde už na Vás čeká Clara Tippelt se svými domácími špekovými knedlíky a ovocným koláčem!

Snídaně v horách se podává po předchozí rezervaci!

Ubytování
Na horské chatě nabízí také možnost exkluzivního ubytování.

Otevírací doba

  • V létě: dle provozu lanové dráhy Patscherkofelbahn

  • V zimě: dle domluvy

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO CESTY DO ŠVÝCARSKA
alpenverein kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si tyrolských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Dovolená v Rakousku
Alpenverein OEAV.CZ
Turistika a Alpy

Horské hřebeny, sytě zelené lesy a jezera s průzračně čistou vodou najdete v Rakousku blízko sebe, tak byste vše mohli projít pohodlně pěšky.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat