Alpenverein edelweiss OEAV.CZ kathy karlo

Teorie odolnosti

Byl pozdní listopad. Přes den se jižně orientovaný sektor Tennessee Wall vyhříval na slunci, jakmile však soumrak, postupně pronikající do všech zákoutí oranžově zářícího skalního pásu, začal vytlačovat slábnoucí paprsky slunce, teplota rychle klesla. Stíny, značící příchod večera, dosáhly i k západní části sektoru, kam jsme se schovaly před víkendovým ruchem. Proč jsem se do cesty pustila až tak pozdě? Žádný konkrétní důvod jsem neměla. Asi se mi nechtělo kamarádku otravovat s tím, aby mě dlouho jistila. Veselým tónem mě však ujistila, že jí to vůbec nevadí a že tam se mnou klidně zůstane až do noci. Začala jsem si tedy chystat friendy a další materiál.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ kathy karlo

Nastoupila jsem do cesty. Spodní a na dotek chladná část skály splývala ve slabém svitu měsíce s neprůhlednou tmou. Pozorovala jsem svůj stín, který se ve světle čelovky mihotal na stěně, a snažila jsem se uklidnit před prvním pokusem ve stropu. Záhy jsem však zjistila, že mám cajky na špatné straně sedáku, a navíc se mi nepovedlo se pod převisem správně srovnat – helmou jsem narážela do skály, čelovka mi sklouzávala na stranu. Chyběla mi síla i technika a má sebedůvěra se rozplynula během pár minut. S neúspěchem jsem se tedy musela smířit už po necelých čtyřech vylezených metrech.

Těžké lezení ve stropě mě vyvedlo z míry, ale rozhodně jsem se nevzdala natrvalo. „Jednou se sem vrátím a vylezu to,“ říkala jsem si. Prozatím jsem byla spokojená i jen s pouhým pokusem o 5.12. Sbalily jsme zbytek věcí a vyrazily zpátky na parkoviště T-Wall. Vzduch teď v noci voněl jinak než při výšlapu nahoru během dne. Intenzivní a příjemná vůně spadaného listí a vlhké země nám nahrazovala omezený výhled. Scházely jsme mlčky a já jsem se zaobírala myšlenkou, jak by bylo skvělé tu cestu vylézt, ale přitom necítit žádný psychický tlak. V té době jsem lezla asi tři roky a jednotlivé cesty pro mě neměly žádný zvláštní význam. Umožňovaly mi hlavně si vyzkoušet, co umím, a přinášely mi spoustu radosti – ale to bylo vše. Tenkrát by mě nenapadlo, jak snadno se to časem může změnit. Dál jsme se s parťačkou šouraly dolů po cestě pokryté jehličím a světlo našich čelovek si pohrávalo se stíny stromů.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ kathy karlo

K Tennessee Wall jsem se poprvé vydala na jaře 2014 a pak znovu na podzim. Během obzvlášť mrazivého podzimu v Red River Gorge v Kentucky jsem se totiž rozhodla opustit studené a blátivé parkoviště u pizzerie Miguel’s Pizza, které funguje zároveň jako tábořiště, a vyrazila jsem za teplejším počasím dál na jih. Na jihu je spousta náročných a těžkých cest a k většině z nich se z Chattanoogy dostaneš do třiceti minut. Tennessee Wall se nachází ve státním parku Prentice Cooper State Forest na Cumberlandské plošině, což je 725 kilometrů dlouhá jižní část Appalačské plošiny, která se táhne od Kentucky, k Georgii a Alabamě. V zimě jsou zde podmínky na lezení optimální.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ kathy karlo

Nejprve mě zaujala fotografie cesty Fists of Fury. V dubnu 2014, během prvního výjezdu k Tennessee Wall, jsem při listování průvodcem narazila na barevnou fotografii lezce v brutálním stropu. Nikdy předtím jsem žádnou stropní spáru neviděla, natož abych uvažovala o tom, že ji zkusím vylézt. Můj první podzimní pokus se setkal s neúspěchem, ale stránku jsem si s přesvědčením, že se sem určitě vrátím, založila. K dalšímu pokusu o Fists of Fury jsem se dostala až za čtyři roky, ale po celou tu dobu se myšlenka na přísnou stropní spáru schovávala někde v koutku mé mysli. Později jsem se dozvěděla, že jde o jednu ze tří cest, které dohromady tvoří...
 

Pokračování článku najdeš v Montaně č. 198 (vyšla v dubnu 2022) nebo na webu www.montana.cz/teorie-odolnosti.

Text: Kathy Karlo
Foto: Andrew Burr
Překlad: Pavlína Radochová 

Ušetřete s Alpenvereinem
alpenverein oeav edelweiss montana
Montana
Jediný český lezecký a horolezecký časopis

Reportáže, rozhovory a inspirativní příběhy na papíře i webu www.montana.cz

Členové Alpenvereinu registrovaní kanceláří OEAV.CZ si mohou předplatné Montany se všemi výhodami a přístupem k online obsahu objednat za zvýhodněnou cenu 520 Kč (6 čísel/rok, běžná cena 590 Kč).

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat