Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Swisstainable Švýcarsko

Swisstainable, aneb Švýcarsko udržitelně

Cestujete rádi, ale zároveň chcete co nejméně zatěžovat přírodu a poznat Švýcarsko trvale udržitelným způsobem? Využijte při svých cestách švýcarskou veřejnou dopravu, která není jen dovolenkový zážitek. Tento typ dopravy také představuje jeden z ekologičtějších způsobů poznávání Švýcarska. Vlaky patří ke Švýcarsku stejně neodmyslitelně jako čokoláda, sýry a hodinky, a navíc místní železniční doprava se na celkových emisích CO2 ze všech druhů dopravy ve Švýcarsku podílí pouze v 0,2 %. Prozkoumejte nespočet drobností a Swisstainable nabídek, které přispívají k trvale udržitelnému turismu a vašemu pohodlnému cestování na MySwitzerland.com/Swisstainable.

Červené vlaky Rhétské dráhy

Pro Čechy asi nejznámější švýcarské vlaky se nachází v kantonu Graubünden, kde místní železnici provozuje Rhétská dráha (RhB) se svými ikonickými červenými soupravami. Kromě klasických spojů nabízí RhB také jízdu panoramatickými vlaky Bernina Express a Ledovcový expres. Bernina Express vás proveze UNESCO tratí Albula a Bernina, přes nejfotografovanější viadukt Švýcarska (Landwasser), točitými tunely a spirálovým viaduktem z Churu až do italského Tirana. Ledovcový expres poté propojuje Sv. Mořic s Zermattem. Všechny vlaky RhB jsou navíc elektrifikované a energie pro jejich provoz se získává z místních vodních elektráren.
www.rhb.ch

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Swisstainable Švýcarsko

Švýcarská pyramida Niesen

Vrchol Niesen, který je ve Švýcarsku známý především svým až nepřirozeně pravidelným tvarem připomínajícím pyramidu, se nachází u Thunského jezera a svým návštěvníkům nabízí řadu aktivit. Na vrchol se vydejte pozemní lanovkou, podél které se každoročně pořádá běžecký závod po nejdelším schodišti světa, a vychutnejte si zde tradiční švýcarskou kuchyni. Třeba ve vrcholové restauraci, která zavedla velice zajímavý zero-waste koncept, kdy jsou zbytky jídla, oleje, kávové sedliny a dalších surovin zpracovávány na palivo v bioplynové stanici Frutigland. Při cestě zpět dolů se vydejte na pěší túru po alpských loukách – na trase najdete samoobslužné ledničky, do kterých místní farmáři dodávají své výrobky. Vy si zde vyberete produkty dle chuti a do kasičky u ledničky vložíte požadovaný obnos.
www.niesen.ch

Královna hor – Rigi 

Rigi vypínající se nad Lucernským jezerem se pyšní titulem Královna hor. Alespoň jednou za rok sem touží vyjet každý Švýcar. Důvodem nejsou jen nádherné výhledy, ale i venkovní lázně v mezistanici Rigi Kaltbad First nebo svezení se po trase první evropské zubačky. Také Rigi ale inovuje – nové vlaky využívají energii vzniklou při brždění také pro svůj pohon. Sdružení přátel Rigi dlouhodobě pečuje i o místní faunu a flóru a na svazích Rigi tak můžete nalézt více než 50 % druhů evropských orchideí. Toto vše řadí Rigi v ocenění Swisstanaible mezi nejlepší.
www.rigi.ch

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Swisstainable Švýcarsko

Dračí vrchol Pilatus

Domovská hora města Lucern a pobřeží stejnojmenného jezera se nazývá Pilatus. Je opředena řadou legend a na její vrchol se můžete vydat hned třemi způsoby. Tím nejvíce sportovním je výšlap pěšky, který zabere cca 5 hodin. Pohodlnější variantou je poté cesta nejstrmější zubačkou světa nebo lanovkou. Zmíněná zubačka prošla modernizací, a tak se od roku 2023 můžete těšit na nové moderní panoramatické vozy, které energii vytvořenou bržděním vracejí zpět do sítě a využívají ji tak pro svůj pohon a snížení energetické náročnosti. 
www.pilatus.ch

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Swisstainable Švýcarsko

Klimaticky neutrálně na Lucernském jezeře

Moderní plavidlo loďařské společnosti Lake Lucerne Navigation Company (SGV) MS Diamant je přelomovým počinem švýcarské plavby. Výhled pod hladinu, jezerní vodní lázeň pro nohy a vnitřní galerie s působivou skleněnou kopulí: pokud jde o technologickou dokonalost a luxus, tato loď je nepřekonatelná. Kromě toho nastavuje nová měřítka jako první klimaticky neutrální loď pro pravidelný provoz ve Švýcarsku – je poháněna hybridním pohonem, který vede k výrazně nižší spotřebě paliva, a tím i k nižším emisím CO2.
www.lakelucerne.ch

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Swisstainable Švýcarsko
OBJEVUJTE ŠVÝCARSKO
alpenverein oeav edelweiss švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou. Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag. 

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat