V-tour, Nejlepší ferraty Rakouska | Alpenverein OEAV.CZ

Nejlepší ferraty Rakouska

Aneb kousky, které ve vaší sbírce nesmí chybět

Budování zajištěných cest je v poslední době v módě a ročně nejen v Rakousku vzniknou desítky ferrat. Přelézt všechny je jednoduše nestíhatelné. Tak proč si nevybrat rovnou ty nejzajímavější?

Text a foto: Jakub Cejpek, Tomáš Košut

Nejlepší ferraty Rakouska, Raxalpe I Alpenverein OEAV.CZ

Raxalpe a Hohewand

V nejvýchodnější části rakouských Alp se hory zvedají do dvoutisícových výšek. Najdeme zde strmé stěny protkané zajímavými cestami, které jsou zpravidla kratšího charakteru. Zvládnout za den více ferrat tak není žádný problém. Výjimkou je však pro mnohé celodenní záležitost v podobě Hans von Haidsteig (C/D). Jednoznačně nejkrásnější zdejší kousek, který byl po sto letech v roce 2013 nově přejištěn. Snad jedinou nevýhodou je jeho obliba, proto raději vyrazte v týdnu či mimo hlavní sezonu.

Související článek
Cestování

Horské chaty v Dolním Rakousku zvou k návštěvě

Takže: zhluboka se nadechnout a vzhůru do dolnorakouských hor! Žádná přeplněná koupaliště, dopravní...

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Hochswab

Téměř tisíc metrů vysoká skalní stěna vás upoutá již z dálky. Cesta Kaiser Franz Joseph Klettersteig (D) vydá na celodenní výlet, obzvláště, pokud si užijete zdejší výhledy, dvojitý lanový most v samém závěru a velmi nevšední bonus v podobě Rosslochhöhlen Klettersteig (D/E) vedoucí v jeskyni. Pokud ještě ani po tomto dvojboji nemáte dost, vyražte následující den na blízký Kaiserschild Klettersteig (D/E), který kromě náročného lezení nabízí také zpestření v podobě 40 metrového lanového mostu.

Totes Gebirge I Alpenverein OEAV.CZ

Totes Gebirge

Náhorní plošina Mrtvých hor patří mezi vděčné lokality hlavně díky dobré dostupnosti. Výstup na Grosser Priel cestou Bert Rinesch Klettersteig (D) patří ke klasikám mezi zajištěnými cestami a rozhodně vás nezklame. Vrcholové výhledy od mohutného červeného kříže jsou vyhlášené. Výstup lze navíc zapojit do tzv. Mammut Runde, okruhu, který využívá zázemí chat Prielschutzhaus a Welserhütte a přidává další dvě ferraty – Tassilo na Schermberg (D) a lehčí Stodaler na Spitzmauer (B), další dva výrazné vrcholy Totes Gebirge.

Nejlepší ferraty Rakouska, Solná komora I Alpenverein OEAV.CZ

Solná komora

Patrně nejoblíbenější lokalita, kam se rádi vracíme. Kombinace průzračně čistých jezer s vysokými skalními stěnami, zalesněnými vrcholky, pastvinami a pestrou škálou cest všech obtížností jen tak neomrzí. Týden vám může být málo, obzvláště zavítáte-li do sousedního masivu Dachsteinu.

Postalm Klettersteig

V hluboké soutěsce potoka Rusbach najdete perlu, která se podobá lanovému parku. Soustava mostů a překážek několikrát překonává úzké údolí, abyste na závěr vystoupali ke kolmé stěně, kde si lze vyzkoušet i úsek obtížnosti F. U Postalm Klettersteig (D) si však dejte pozor za mokra, kdy může být průstup díky všudypřítomné stékající vodě minimálně nepříjemný.

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Drachewand

Drachewand (C) či chcete-li dračí stěna, strmě se zvedající nad jezerem Mondsee, vás upoutá již z dálnice. Nádherný vzdušný hřebínek vás přes pěkný lanový most zavede k vrcholovému hřebeni a mohutnému skalnímu oknu. Výhledy na jezero Mondsee snad ani není nutné zmiňovat.

Attersee Klettersteig

Nedávno zbudovaný a precizně odjištěný Attersee Klettersteig láká, jak už název napovídá, na výhledy na blankytně modré jezero v údolí. Ovšem pozor, na mapě vypadá milosrdně, ale jedná se o náročnou cestu.

Traunstein

Patříte-li mezi vyznavače lehkých zajištěných cest, pak do svého programu zahrňte túru na Traunstein. Příjemný okruh po Hans Hernler Steig (A/B) a Naturfreundesteig (B) lze elegantně rozdělit do dvou dnů (doporučujeme), s noclehem takřka přímo na vrcholku na chatě Gmundner nebo Traunsteinhaus. Pokud byste si přece jen rádi užili obtížnější lezení, odbočte v horní části Hans Herner Steig na krátký, ale výživný Traunsee Klettersteig (D), který na 150 metrech nabízí strmé lezení po kolících a bezkonkurenční výhledy na Solnou komoru a masiv Dachsteinu.

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Hallstatt

Další tři oblíbené cesty najdete nad Hallstattským jezerem. Přímo nad známým stejnojmenným městečkem najdete Echernwand Klettersteig (C-D), který nabízí dvě klíčové varianty a velmi krátký přístup. Dvě možnosti máte také pro přelezení severní stěny Krippensteinu. Buď můžete zvolit vyhlídkovou ferratu Gams (C), nebo se poprat se stinnou cestou Nordwand (E). V obou případech je vhodné ulehčit si přístup a sestup lanovkou. Do třetice pak můžete hladinu jezera obdivovat shůry na ferratě Seewand (D/E), která patří rovněž ke klasikám zajištěných cest a potěší především ty, kteří mají rádi dlouhé lezení. Kdysi byla dokonce považována za nejobtížnější zajištěnou cestu v celém Rakousku.

Související článek
Horské sporty

4 ferraty v oblasti Hallstattu, které si nesmíte nechat ujít

Zeptali jsme se místních, které cesty bychom si neměli nechat ujít, když přijedeme do oblasti...

Nejlepší ferraty Rakouska, Dachstein I Alpenverein OEAV.CZ

Dachstein

Mohutná jižní stěna Dachsteinu nabízí pestrou škálu cest. Lovci vrcholů nesmí vynechat zdejšího zaledněného krále Hoher Dachstein (2 994 m). Možností je hned několik: z Hallstattu, od Gosausee či Ramsau. Pro zdatné je výzvou Super ferrata neboli kombinace Anna Klettersteig (D), Johann (E) a Schulter (B) – nejstarší zajištěné cesty vůbec. Těšit se můžete na 1 200 m lezení v jižní stěně Dachsteinu. Z kraje sezony si však dejte pozor na sníh.

Ideální variantou je pak vícedenní přechod ze Stříbrné soutěsky na Schladmingský ledovec. V samotné soutěsce můžete začít s Hias Klettersteig (D), Rosina (D) a Siega (C/D), na hřebeni pak pokračovat Ramsauer Kl. (C). U horní stanice lanovky se nabízí výzva – Skywalk (D/E).

Související článek
Horské sporty

Dachstein a Solná komora

Stoupáte krok za krokem a zhluboka vdechujete svěží horský vzduch. Jen málo věcí je tak naplňujících...

Související článek
Cestování

Schladming-Dachstein

26 zajištěných cest pro malé i velké, z toho 22 v Ramsau am Dachstein 3 juniorské ferraty a 1 dětská...

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Hochkönig

Mnohými odborníky je Königsjodler Klettersteig (D) pasována na vůbec to nejlepší, co v Alpách lze nalézt. Nádherná neskutečně vzdušná linie po skalním hřbetu stoupající na vrchol Hochkönig (2 941 m) nabídne hluboký zážitek. Vysoké Taury v čele s Glocknerem a Venedigerem máte stále na dlani a východ či západ slunce na Matrashausu je zkrátka nezapomenutelný. Pokud stále váháte, mrkněte na některá videa z přelezu. Pozor, cesta je velmi frekventovaná a dlouhá. Nástup kolem 5. – 6. hodiny ranní je zde standardem. Na rozlez a seznámení se s terénem se hodí blízká kratší zajištěná cesta Grandlspitz Klettersteig (C/D), která vás nijak nevyčerpá a nabídne rovněž nádherné výhledy na okolní pohoří.

Nejlepší ferraty Rakouska, Vysoké Taury I Alpenverein OEAV.CZ

Vysoké Taury

Nejvyšší pohoří Rakouska je nejen domovem zaledněných vrcholů, ale skrývá také řadu ferratových skvostů. Snad proto, že chtějí dohnat popularitu zdejších hor, jedná se rovněž o perly, které stojí za to bez váhání navštívit.

Hned dva kousky se nachází v sousedství Hochalmspitze, přezdívané též „královna Vysokých Taur". V údolí najdete svižný Fallbach Klettersteig (E) vedoucí podél nejvyššího vodopádu v celých Korutanech. Pokud by na vás obtížnost byla příliš vysoká, lze v polovině výstup ukončit na vyhlídkové plošině, ale pokud je to ve vašich možnostech, rozhodně doporučujeme užít si excelentní žulové plotny až do konce. Snazší, ale zato hůře dostupný Detmolder Grat (C) pak vede na samotný vrchol Hochalmpitze (3360 m) a jedná se o regulérní vysokohorskou túru. Vezměte potřebné vybavení, počkejte si na dobré počasí a vychutnejte si okruh s nádherným panoramatem. Jen vězte, že ani sestup normálkou není zadarmo!

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Kristall Klettersteig

Pod severními svahy Granatspitze, nedaleko Großglockneru a coby kamenem dohodil od chaty Rudolfshütte, čeká obtížný Kristall Klettersteig (E). Jeho kolmá a převislá lana a žebříky vás provedou nad hladinou jezera Weißsee a řádně prověří sílu a výdrž vašich paží. Jedná se bez nadsázky o jednu z nejobtížnějších zajištěných cest, které v Rakousku můžete najít, nacházející se navíc v pravých horských kulisách.

Kaiser Gebirge

Pohoří, jenž vás ihned upoutá při jízdě po dálnici směrem do Innsbrucku. Mohutná jižní stěna skrývá hned několik cest, které nejsou technicky moc náročné, ale vše nahrazují liduprázdnými horami a nevšedními výhledy. Za doporučení stojí Gamsängersteig (B/C), který vás dovede na nejvyšší vrchol skupiny Ellmauer Hatt (2 344 m).

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Stubai

Asi není třeba dlouze představovat zdejší lyžařské středisko a ledovec. Znáte však potenciál zdejšího údolí v létě? Budete velmi příjemně překvapeni. Lanovky vám usnadní nástupy a každý den můžete trávit někde na vrcholu či vysoko položené chatě. Zajištěných cest není mnoho, ale stojí za to. Vyznavači hřebínků a výhledů nechť se zaměří na Kühltai Panorama Klettersteig (D/E), Elferspitz Klettersteig a Schlicker Klettersteig (D). Vodní živly ocení ferratu v blízkosti mohutného vodopádu – Stuibenfall Klettersteig (C) kousek od dálnice na Brenner.

Nejlepší ferraty Rakouska I Alpenverein OEAV.CZ

Tyrolsko

V západní části Rakouska nabídneme pozvání i na další zajištěné cesty. Dalfazer Klettersteig (D) vás provede krátkou, ale strmou stěnou podél vodopádu a nabídne nádherný výhled na jezero Achensee. Celý okruh stihnete krásně za necelé dvě hodiny, a tak se tato ferrata krásně hodí na doplnění volné chvíle po cestě. Odpočinkový ale rozhodně není Kaiser Max Klettersteig (E), který protíná známou stěnu Martinswand nedaleko Innsbrucku. Především druhá část je určena jen pro zkušené lezce.

Při cestě k druhé nejvyšší hoře Rakouska, Wildspitze, se vyplatí zastavit v údolí Ötztal na ferratu Reinhard Schiestl (D). Kromě pěkného lezení se dočkáte extrémně krátkého pětiminutového nástupu a leteckého výhledu na celé údolí.

Výstroj na zajištěné cesty
Outdoorová půjčovna Alpenverein
Outdoorová půjčovna Alpenverein
Vybavte se ferraty

Kompletně vás vybavíme na zajištěné cesty (via-ferraty), ledovec, na zimní túru se sněžnicemi a lavinovou výbavou, na výlet s dětmi či dovolenou v kempu. Vybavení je pravidelně kontrolováno a obnovováno.

Využijte výhodné víkendové sazby!

Knihy do hor
KLETTERSTEIGATLAS ALPY Paul Werner, Iris Kürschner
Klettersteig Atlas Alpy
Paul Werner, Iris Kürschner

Rozšířené aktualizované vydání popisuje více než 900 tras zajištěných horských cest (ferrat a klettersteigů) v Alpách.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat