Alpenverein edelweiss OEAV.CZ klára kolouchová

Nahoře fouká

První Češka, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa – Mount Everest, Kančendžengu a K2. Svým elánem dokáže strhnout okolí, její optimismus spojený s chutí stále něco podnikat je neudolatelný. Klára s lehkostí a ženskou grácií proplouvá světem byznysu, vysokých hor a rodiny, kde s manželem vychovává dceru Emmu a syna Cyrila. V roce 2008 vydala Himálajský deník a o jejím výstupu na K2 vznikl dokumentární film K2 vlastní cestou (2020). V listopadu minulého roku ji vyšla nová kniha s poetickým názvem Nahoře fouká. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ klára kolouchová

Říká se, že cesta dolů je těžší než nahoru, což zřejmě pramení především z předpokládané opotřebovanosti lezce, bez ohledu na realitu. Mentálně i fyzicky je pro mě ale vždycky těžší zabrat směrem vzhůru. Stojí za to se hecnout. Nahoru je všechno stále otevřené, stále je tam naděje. Dokud jdu vzhůru, pořád je přede mnou cíl, vrchol. Po vrcholu je cesta dolů úmorná, byť radostná. A s každým dalším krokem i bezpečnější, i když relativizovat lze vždy.

Vracet se dolů z nižších pater než z vrcholu je těžké a bolestivé. Naopak sestup po úspěšném zdolání hory je už krásně definitivní. Nejsou žádné otázky, jdu s čistou hlavou. A pak ještě existují cesty dolů z přípravných výstupů v rámci aklimatizace. Vždycky si při nich říkám: „Kolikrát tudy ještě půjdu?“

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ klára kolouchová

Chyby a průšvihy se dějí mnohem častěji při sestupu. Důvod je nasnadě. Člověk je unavený, už se vidí dole, jeho pozornost klesá, má tendenci zařadit autopilota. Jako by ze mě při sestupu z vrcholu K2 při dosažení každého dalšího výškového tábora někdo sejmul jeden velký balvan. Mentální i fyzický pocit, že se můžu zas o trošku víc nadechnout, byl s každým dosaženým výškovým táborem velmi intenzivní. S každým metrem klesání jsem byla blíže cíli. A paralelně s tím stoupala i moje únava.

Slaňuju dolů, zpátky do bejzu. Domů, do Podolí… A najednou střih, jsem znovu v jedné z nejnáročnějších pasáží na Ká dvojce. House’s Chimney. Autopilot funguje téměř bezchybně, jako stroj se navazuju na fixní lano a zahajuju tisíceré slanění. Poslední kontrola, lano založené v kyblíku, odjišťuju pojistnou karabinu a jedu dolů. Zbrzdí mě skalní ostroh, blížím se k dalšímu jisticímu bodu, akorát že není na mém konci lana. Můj konec lana je volný a za ním už nic. Jen prázdnota a strmá stěna někam dolů… 

Mozek se probírá z letargie, tepovka strmě stoupá. Stop. V tu chvíli si uvědomuji svou chybu. Cvakla jsem se do špatného lana. Staré lano, němý svědek předchozích expedic. Stačilo slanit několik dalších metrů a já se mohla zřítit dolů. Dost. Teď není prostor panikařit. A znovu startuju obranný mechanismus. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ klára kolouchová

Svého autopilota, který koná. Po několika metodických krocích, jak vystřižených z manuálu bezpečného lezení, se přecvaknu na správné lano a ukázkově slaním na dno House’s Chimney. Už jen tisíc osm set výškových metrů a budu doma. V bejzu, v bezpečí. Vydechnu. Uf. To bylo o fous.

Taky se říká, že člověk by měl v životě stoupat tak, aby se mohl podívat do očí těm, které bude potkávat, až bude klesat dolů. Já ale při sestupu v horách obvykle nepotkám nikoho. 

A do třetice se také říká, že nahoře fouká, ať už oním nahoře myslíme cokoli. Ne každý to má rád, ne každý to vydrží. Ale dole… dole je nuda. Možná je to kruté, takhle spontánně to ze sebe vysypat. Ale moje nuda je barevná jako duha. Dole je můj život, devadesát devět procent mého stráveného času. Dole je klid, dole fouká jen občas a jen lehce, díky čemuž si mohu náležitě užít ten uragán nahoře. Dole je základna, bez níž bych nikdy nebyla na žádném kopci. Dole je doma, dole je rodina, dole je všechno to, co mám ráda. A co mi vlastně nikdy úplně nestačí.

Moje životní motto zní, že ty nejhezčí věci si musíme vybojovat. Musíme, ale především můžeme. Překážky jsou často jen v nás samotných, ve společenském úzu, pseudoočekávání druhých, kdy pod tlakem tady toho všeho zapomínáme realizovat sebe samé. Potřebujeme být v tom dobrém slova smyslu trochu sobečtí.

Proto vám přeji jistou dávku sobectví a do blížícího se roku 2023 hory energie, pozitivity a nekonečné touhy objevovat, milovat a jít vlastní cestou!

Napsala Klára Kolouchová (1978), hrdá členka HIGH POINT týmu.

Související článek
Horské sporty

Moje první osma, aneb proč je prima nepodcenit pojistku

Náš původní společný cíl byla pátá nejvyšší hora tý naší modrý planety, Makalu. Ono, upřímně, ten...

Více o knize
Alpenverein edelweiss OEAV.CZ klára kolouchová
Kniha Nahoře fouká

Text vznikl na základě knihy Nahoře fouká. 
Novou Klářinu knihu i její oblíbené kousky výbavy, kterou na expedicích používá, najdete na 
www.highpoint.cz.

Nekompromisní kvalita pro tvé výzvy
Alpenverein edelweiss OEAV.CZ high point
High Point

Jsme výrobce outdoor oblečení. Jsme česká firma. Jsme milovníci hor. Jsme tady proto, aby tys mohl být venku a užil si to naplno. 

Členové Alpenvereinu registrovaní kanceláří OEAV.CZ mohou uplatnit 18% slevu na nákup produktů HIGH POINT na kamenných prodejnách v Hradci Králové a Sušici. 

Aktuální přehled slev

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat