Alpenverein OEAV.CZ Bezpečná horská cyklistika MTB

10 servisních triků, které by měl znát každý cyklista

Opravy defektů a běžných poruch v nové sérii video návodů Alpenvereinu

Série videí "Sicher am Berg” (Bezpečně na horách) se rozrostla o dalších 7 tutoriálů. Tentokrát jsou věnovány jízdě na horském kole.
"Bikecheck" vysvětluje, co je třeba zkontrolovat a na co si dát pozor, než vyrazíte na vyjížďku. Součástí týmu je cyklistický profesionál Tom Öhler, který také předvádí patřičné kaskadérské kousky, aby se téma dostalo ke každému.

Druhý tutoriál "Co mám v batohu na kolo?" se zabývá tématem materiálu a tím, co by nemělo v batohu bikera chybět. Zvláště důležité jsou náhradní díly, nářadí a další drobnosti, které byste měli mít u sebe vždy. Tento tutoriál je skvělým úvodem do dalších videí o Mac Bikerovi.
Čtyři tutoriály na téma "Opravy na cestách" poskytují podrobné návody, jak se vypořádat s technickými závadami. Oprava defektu, výměna brzdových destiček, výměna lanka a oprava řetězu jsou vysvětleny s humorem, ale přesto přesně.

Poslední video, "Bikehacks", je plné užitečných tipů a triků, které by měl znát každý cyklista!

Pozn.: Nerozumíte-li německy, zapněte si na youtube české titulky.
 

#1 Kontrola kola

Nefunkční brzdy, otevřený rychloupínák nebo povolená řídítka? Bike má mnoho složitých dílů - a typické zdroje chyb, které by měly být před cestou zkontrolovány, aby se předešlo nehodám. V tomto návodu se dozvíte, jak rychle a efektivně provést kontrolu kola, a na co si dát pozor především.

#2 Co mít v batohu na kolo?

Co všechno musí být v batohu na kolo? A bez čeho se můžete klidně obejít? Hmotnost je vždy problém, ale měli byste být schopni rychle opravit drobné závady a defekty na trase. Pokud vám chybí třeba závěs přehazovačky nebo řadící lanko, váš výlet rychle končí. V tomto návodu se dozvíte, co byste měli mít vždy s sebou, abyste byli připraveni na (téměř) všechny případy.

#3 Píchlá pneumatika

Hřebík, ostrý kámen nebo jednoduše příliš málo vzduchu v pneumatice: Důvodů je mnoho, výsledek vždy stejný. Většina cyklistů zná pískavý zvuk, který se rozléhá srdcem i duší, když z pneumatiky uniká vzduch. Pokud víte, jak na to, není propíchnutá pneumatika o moc víc než krátká přestávka. V tomto návodu se dozvíte, jak správně opravovit defekt.

#4 Výměna brzdových destiček

Moderní kotoučové brzdy jsou velmi účinné - pokud jsou brzdové destičky dostatečně silné. Pokud již pískají a škubou, je nejvyšší čas je vyměnit. V opačném případě se zničí i brzdový kotouč. Nejsou to žádná kouzla, pokud víte, jak na to. V tomto návodu najdete podrobný návod.

#5 Výměna řadícího lanka

Pokud se přetrhne lanko řazení, řetěz okamžitě přeskočí na nejmenší pastorek. Řadicí páku již nelze ovládat. Pokud chcete pokračovat v jízdě a nemáte sílu jezdit vše na nejmenší převod, určitě se podívejte na tento návod. Vysvětluje, na co přesně musíte dávat pozor při výměně řadicího lanka.

#6 Oprava přetrženého řetězu

Řetěz se přetrhne jen zřídka. Ale když se tak stane, není možné to nechat být. Použití nýtovače není složité, a pokud máte s sebou správnou spojku, ani přetržený řetěz vás na dlouho nezastaví. Za předpokladu, že víte, co máte dělat.

#7 Bike-hacks

Deset cyklistických triků, o jejichž užitečnosti jste pravděpodobně nikdy nepřemýšleli! Tyto fígle by měl mít v repertoáru každý biker, aby dokázal efektivně řešit menší poruchy rovnou v terénu. Možná to bude nejdůležitější video o cyklistice, které jste kdy viděli!

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat